Ouders

Je reageerde op het woord hoogbegaafd. Dit is ook de voorlaatste keer dat wij deze term gebruiken. Wij willen geen onnodige druk op jouw kind leggen. Wij spreken liever over bijzonder nieuwsgierig en zeer leergierig. Want dat is jouw kind.

Met een geheel eigen gevoel voor humor, onwijze ontdekkingszin, een groot rechtvaardigheidsgevoel. Die woorden dekken lang niet de lading.

Begrip
Wij hoeven het jou niet uit te leggen: als je hier bent, weet je hoe jouw kind de wereld beleeft. Dat is anders dan bij andere kinderen. Je hebt inmiddels ontdekt dat die wereld beslist niet aansluit op jullie behoefte. Dan is jouw kind bij de Ontdekclub op de juiste plek. Wij denken niet in systemen en IQ’s. Wij begrijpen jullie gewoon. Natuurlijk hebben we de nodige diploma’s en achtergrond.

Wie is wij
De Ontdekclub is een creatie van Saskia van Bruinessen, ECHA-Specialist in Gifted Education (specialist hoogbegaafdheid) én communicatiewetenschapper. De ‘wij’ zijn alle inspirerende, creatieve en slimme mensen met wie zij samenwerkt.

Ons doel is om hoogbegaafde kinderen met hun ontwikkelingsgelijken die omgeving en uitdaging te bieden waarop zij recht hebben. Zo neemt hun zelfvertrouwen toe en komen ze tot hun recht.

Wij zijn de beste in ons vak en hebben veelal persoonlijke ervaring met bijzonder nieuwsgierige kinderen. En we zijn zelf ook enorm nieuwsgierig!

Leren
Jouw slimme zoon of dochter leert bij de Ontdekclub nieuwe vaardigheden. Het gaat op een natuurlijke manier: in het spel, al pratende en doende, tijdens de ontdekking. Wij luisteren en begeleiden, schrijven niets voor. Wel integreren wij het volgende in onze activiteiten:

  • leren leren
  • leren ‘fouten maken mag’
  • leren doorzetten
  • leren jezelf te inspireren en te motiveren

De taxonomie van Bloom keren wij om, zodat jouw kind uitgedaagd wordt. Tijdens deze uitdaging leren kinderen allerlei handige creatieve en cognitieve (inclusief executieve) vaardigheden.

Natuur
De natuur helpt ons daarbij. De Ontdekclub heeft veel thema’s die hierover gaan. De kinderen ontdekken zo veel mogelijk buiten. Dat past ook bij bijzonder nieuwsgierig. Jouw kind mag meedenken in wat we allemaal gaan creëren. Nee, we gaan niet alléén proefjes doen en het over sterren, dinosauriërs en ICT hebben.

Meebepalen
Wel duikt jouw kind bij de Ontdekclub met gelijkgezinden in geheime codetaal, wiskunde, archeologie, literatuur, techniek, filosofie, theater en veel meer. De groep bepaalt ook of we Engels of Duits gaan perfection(l)eren. Als we samen ineens een ander idee hebben, gooien we de dag gewoon om, zoeken we mensen of plekken op die ons daarbij inspireren: de VIP’sVery Interesting People or Places.

Individueel
De opzet van de Ontdekclub is dat we met andere kinderen ontdekken. Het is eventueel mogelijk om individuele begeleiding te krijgen, bijvoorbeeld als je kind zijn liefde voor het leren wil herontdekken.

Regelen met school
Wil je jouw kind dinsdagen tijdens school naar de Ontdekclub laten gaan? Als ouder kun je een beroep doen op de Wet op het Primair Onderwijs, zie artikel 41 lid 2.

Geïnspireerd en wil je meer ontdekken? Neem dan contact op met de Ontdekclub.